Goedkoopste Overtocht Engeland: 12 Tips!

Als je een overtocht naar Engeland boekt, dan wil je natuurlijk zo min mogelijk betalen. Wij hebben 12 unieke tips voor je op een rij gezet waardoor je zo voordelig mogelijk een overtocht naar Engeland kunt maken. 

1. De goedkoopste overtocht naar Engeland met auto

De goedkoopste manier om met de auto naar Engeland te reizen is door te kiezen voor de ferry overtocht. Zelfs seizoendrukte, volle boten en hoge last-minute prijzen zorgen er niet voor dat de ferry duurder wordt dan de treintickets voor de Eurotunnel. De tunnel is eenvoudigweg een stuk duurder.

Goedkoopste opties met auto:

 1. De Ferry met auto (en/of caravan en/of camper)
  Er is absoluut geen goedkopere optie dan het nemen van een Ferry indien je met de auto naar Engeland wil. Wij hebben de afgelopen jaren vele prijsvergelijkingen gedaan tussen de kanaaltunnel en de ferry's en wij konden geen enkel voorbeeld vinden van een goedkopere trein verbinding. Wil je weten welke ferry verbinding dan het goedkoopste is? Ga dan direct naar tip #3.
 2. De Trein met auto (Eurotunnel)Zie hier alle prijsinformatie & boekingsmogelijkheden.
  Een belangrijke reden om te kiezen voor de treinverbinding is omdat deze een stuk sneller is dan de ferry verbindingen. Met de trein doe je er ongeveer een half uur over en met de boot is dat ongeveer 1,5 uur.

We hebben een aparte pagina voor wie meer informatie zoekt om met de auto naar Engeland te gaan.

overtocht engeland goedkoop
2. Goedkoopste overtocht naar Engeland zonder auto.

Er zijn 4 goedkope opties die je kunt overwegen als je naar Engeland toe wilt zonder auto: 

 1. De Bus (Flixbus)
  Je kunt al in Londen zijn vanaf € 11,99 (in de praktijk zal het uitkomen op +/- € 40) Zie hier alle details. De reisduur bedraagt 10 uur of meer, maar goedkoper ga je een overtocht niet vinden.
 2. Calais – Dover met P&O
  De prijzen van Ferries voor de oversteek naar Engeland lopen meestal uiteen van € 50,- tot € 200,- . Hierbij zijn de korte verbindingen naar Dover gemiddeld fors lager geprijsd dan de langere verbindingen vanuit de Nederlandse haven. De ticketprijzen zijn sterk afhankelijk van drukte en het seizoen dus koop je tickets tijdig. Via de korte verbindingen tussen Calais en Dover is het mogelijk om al voor € 22,- in Engeland te komen als voetpassagier. Op de route Duinkerken-Dover kun je ook voordelig reizen als je met de fiets bent. Je kunt niet op deze veerboot als voetpassagier zonder voertuig.
 3. De Eurostar
  De reistijd van de Eurostar, de passagierstrein waar je niet met de auto op kunt duur maar 4.45 uur!  Lees op deze site alles over de Eurostar verbinding, de goedkoopste tickets zijn € 59,-. In de praktijk liggen deze ticketprijzen veelal hoger. Namelijk ver boven de € 120,-. Je kunt de prijzen laag houden door tijdig te boeken.
 4. Vliegen
  De reis met het vliegtuig is minimaal € 75,-. Daar komen dan vaak nog extra of verborgen kosten bij. In de praktijk moet je zeker € 120+ voor een dergelijke vlucht incalculeren. Wil je in alle luxe reizen met bagage en transfers naar bijvoorbeeld Londen Centrum, dan ben je al gauw € 200+ kwijt.

3. De goedkoopste overtocht naar Engeland (Ferry)

4. Vroeg boeken is een voordelige overtocht

voorbeeld van vroegboekkorting
Voorbeeld van vroegboekkorting

De ferry maatschappijen werken met variabele prijzen. Dat wil zeggen dat de prijzen per dag kunnen verschillen. Op basis van hoeveel vraag er is naar een overtocht wordt bepaald of de prijs hoger of lager moet zijn. Hier kan je van profiteren. Door vroeg te boeken betaal je vaak een stuk minder omdat er dan nog weinig tickets zijn verkocht. Vaak zijn de tickets die in het begin van het jaar worden geboekt – dus voor het hoogseizoen –  een stuk goedkoper door extra kortingen.

5. Ga voor goedkopere dagen ( MA – DI – WO )

De laatste vrijdag nog werken en dan lekker op vakantie! Zaterdag of zondag zijn over het algemeen makkelijke reisdagen. Dat weten de ferry maatschappijen natuurlijk ook! Daarom zijn de tickets op maandag, dinsdag en woensdag vaak een stuk voordeliger. Het is dus verstandig om je reis op een van deze dagen te plannen. Zo kun je in het weekend thuis nog even uitblazen en je koffers pakken.  En natuurlijk goedkoop naar Engeland!

6. Hoogseizoen is duurseizoen

Als je niet gebonden bent aan schoolvakanties en de bouwvak, dan kun je de reis buiten het hoogseizoen plannen. Dit scheelt aanzienlijk in de prijs. Zowel in de prijs van de overtocht naar Engeland als het verblijf op de bestemming. Het ferry hoogseizoen loopt van februari tot en met augustus.

 • De maanden november en januari zijn goedkoper dan andere maanden en aan te raden als je een goedkope overtocht wil maken.

7. Even er tussenuit is goedkoper

Het zal je wellicht wat vreemd in de oren klinken maar vaak zijn korte heen en weer reizen goedkoper. Vaak hebben maatschappijen een speciaal 3,4,5,6 of 7-daags retourtje met extra veel korting. Een weekendje weg kan zo heel voordelig met de boot. Vaak heet dit een Mini Cruise en moet je hier specifiek even naar zoeken. De mini cruises naar Schotland bij DFDS zijn op dit moment zeer populair doordat deze een bijzonder goede prijs/kwaliteit verhouding hebben.

8. Slapend besparen

Wie wil er nou niet slapend besparen? Plan je ferry reis tussen 00:00 en 06:00. Omdat weinig mensen dan hun overtocht naar Engeland hebben geboekt zijn de prijzen vaak een stuk lager. De reis gaat lekker snel terwijl je slaapt en ondertussen reis je extra voordelig. Vanaf Dover zijn de overtochten over het algemeen goedkoper in de middag. Dit kun je alleen doen op zeer drukke lijnen en niet vanuit veerdiensten die vertrekken in Nederland. Daar heb je namelijk onvoldoende afvaarten om een keuze te kunnen maken. Dit kan voornamelijk op de drukkere overtochten bij Calais (Frankrijk) in de buurt.

9. Reis samen en boek een grote cabine / hut.

Gaat je gezellig met een ander stelletje op reis? Boek je reis dan samen en deel voor de overtocht een hut. Vaak zijn vier- persoons hutten goedkoper omdat je – logischerwijze – met meer personen maar één hut nodig hebt. Het is gezellig om samen te reizen en bovendien een stuk goedkoper. Let wel op dat je dit niet doet samen met ‘snurkers'.  Anders kost het natuurlijk weer nachtrust!

10. Vergelijk Maatschappijen

Boek je via onze site maak, dan handig gebruik van de vergelijker van onze partner website Engelandvaren.nl. Door verschillende maatschappijen te vergelijken op het traject weet je zeker dat je de goedkoopste overtocht te pakken hebt.

Tip: Ook bestaan er boekingssites die alle partijen hebben opgenomen. Op dergelijke sites alle kosten vergelijken kost niets! (Kijk bij Directferries bijvoorbeeld )

11. Vergelijk Havens en Afstanden (met kaart)

Het liefst heb je natuurlijk een haven zo dicht mogelijk bij huis maar vergelijk ook eens havens die iets verder weg liggen. De tarieven kunnen behoorlijk uiteen lopen. De extra kosten aan benzine bespaar je vaak weer op het ticket tarief. Bekijk ook het kaartje hieronder voor de juiste afstanden, havens en locaties van de meest gebruikte ferry verbindingen.

kaartje nederland engeland12. Bekijk de Ferry Aanbiedingen

Check voor je gaat boeken eerst de aanbiedingen. Het kan soms voordeliger zijn om een onlogische route te nemen. Of misschien is er wel een aanbieding die op dat moment precies binnen je reis past! De aanbiedingspagina's van de bekendste verbindingen:

Tip: Er zijn vaak aanbiedingen voor gratis overtochten met Caravans. Dit kan veel geld schelen, zoek hier dus goed naar als je met de caravan naar Engeland wilt gaan.

Succes met jouw oversteek naar Engeland! Wij hopen dat de overtocht door onze tips net even iets makkelijker en vooral goedkoper is geworden.

Deze website gebruikt cookies